ForumCalendarGalleryPytėsoriKėrkoLista AnėtarėveGrupet e AnėtarėveRegjistrohuidentifikimi

Share | 
 

 Krijo nje Calculator te thjesht ne VB 6

Shiko temėn e mėparshme Shiko temėn pasuese Shko poshtė 
AutoriMesazh
FoKkY-F
Administrator
Administrator
avatar

Numri i postimeve : 285
Age : 23
Vendi : Therandė
Reputacioni : 0
Registration date : 29/09/2008

MesazhTitulli: Krijo nje Calculator te thjesht ne VB 6   13/10/2008, 3:20 pm

pra kush e ka visual basic 6 ne ta hap pasi ta hapni do tju hapet nje Kuti e madhe ku aty mbrenda do te keni disa ikona, ato ikona tregojn tipin e projectit tuaj , ju e zdhedhni Standard Exe edhe shtypni Open


tasht eshte hapur Projecti juaj dhe ne dritaren tuaj ju shini nje Kuti tjeter ku titulli i saj eshte Form1 pra mbrenda Form1 ju do te beni dizajnin e programit tuaj...

per te kaluar ne faqen koduese te Form1 ather vetem klikoni 2 her mbi kutin me titull Form1 edhe do tju hapet pjesa koduese poashtu mund te hapni duke klikuar me tastin e djatht dhe duke shkuar mbi View Code.
Mir.

mir tasht kthehemi te dizajni i Form1
pasi dojm ta bejm nje program nje kalkulator ather duhet te mendojm se qka na nevojitet per nje kalkulator.

pra per nje kalkulator na nevojiten zakonisht 4 butona d.m.th 1 buton eshte per mbledhje nje eshte per zbritje tjetri eshte per shumzim dhe nje eshte per pjetim d.mth 4 butona dhe 3 textbox
nje textbox eshte per numrin e par, textboxi tjeter eshte per numrin e dyt, dhe textboxi i 3 i fundit eshte per rezultatin perfundimtar qe japin keta dy textboxa te par.

keto vegla pra butonat dhe textboxat dhe veglat tjera qe nevojiten per dizajn mund ti gjeni ne anen e majt ku po shkrun General tani meniher teposht e keni nje shigjet te vizatum e gjith ato shenja jan vegla te punes.

mjafton vetem ta vendosni kursorin mbi ikonen e ndonje vegle dhe menjeher do te keni pershkrimin e saj.
pra pasi ta gjeni ikonen e butonit e trusni 1 her dhe shkoni ne Form1 dhe duke levizur kursorin e vizatoni butonin dhe percaktoni se ku duhet te jet, ja nje shembull se si mund te jet nje kalkulator i thjesht per nga dizajni.

http://img164.imageshack.us/img164/3839/hahapl3.png

mir siq po e shihni un kam vendos 2 textboxa ne pjesen e siperme te 4 butonave dhe nje textbox nje pjesen e poshtme te 4 butonave.

siq po e vereni ato 3 textboxa kan nga nje text te shkruar ne ta "Text1"
per ta fshir at text vetem klikoni 1her mbi textbox dhe ne anen e djath do te ju paraqitet Properties te Textboxit me emrin Text1 .
aty tek rreshti ku po shkrun Text Text1 vetem e fshini qat Text1 dhe do tju heket teksti textboxit poashtu veproni edhe me 2 textboxat tjer.

tasht qdo buton ka funksionin e vet kurse textboxat vetem kan per te treguar rezultatin para perdoruesit.
pra pasi e keni ber te njejtin design sikur timin ne piktur ather vazhdojm me kodim.
hapne pjesen koduese besoj se qe jau shpjegova pak me here se si duhet mir.
pasi ta keni hapur duhet te shkruani ket kod.:::

Option Explicit
Private Sub Command1_click()
'kjo eshte per Shumzim
'ky eshte vetem ni koment d.m.th qdo gje qe eshte mbas
'kesaj presje apo si ta quaj eshte koment qe nuk vlen gje
'vetem pershkruan kodin se qka ben
Dim x As Integer
Dim y As Integer
Dim z As Integer
'ketu kam deklaruar 3 variabla d.m.th x,y dhe z
' si te tipit integer d.m.th tipi integer tregon
'se kemi te bejm me numra
'i kam deklaruar vetem 3 variabla pasi kemi te bejm vetem me
'3 hapa pra hapi i par eshte shkruarja e numrit te 1,
'hapi i dyte eshte shkruarja e numrit te 2,
'dhe hapi i tret edhe rezulatati qe paraqitet perfundimisht
'ne textboxin e fundit
'vazhdojm..
x = CInt(Text1.Text)
'kjo komand konverton tekstin e insertuar ne Textbox
'ne tipin interger dhe ja ndan variables sa par d.m.th i jep
'vler variables se par ne ket rast x-it
y = CInt(Text2.Text)
'edhe ketu po veproj njejt vetem po ja ndaj vleren y-it
z = x * y
'pra z siq thash me par paraqet gati textboxin e 3
'dhe se fundi per paraqitjen e rezultatit perdoret ky kod
Text3.Text = CStr(z)
'dhe se fundi qdo program ka kodin qe perfundon gjithqka
'
End Sub


Private Sub Command2_Click()
Dim x As Integer
Dim y As Integer
Dim z As Integer
x = CInt(Text1.Text)
y = CInt(Text1.Text)
z = x / y
Text3.Text = CStr(z)
'kjo ishte per pjestim
End Sub
Private Sub Command3_click()
Dim x As Integer
Dim y As Integer
Dim z As Integer
x = CInt(Text1.Text)
y = CInt(Text1.Text)
z = x - y
Text3.Text = CStr(z)
'kjo ishte per zbritje
End Sub
Private Sub command4_click()
Dim x As Integer
Dim y As Integer
Dim z As Integer
x = CInt(Text1.Text)
y = CInt(Text1.Text)
z = x + y
Text3.Text = CStr(z)
'kjo ishte per mbledhje

End Sub

pasi ta keni shkruar edhe ket kod ather sju ka mbetur gje vetem ta ekzekutoni programin .
Ekzekutimi i programit behet duke shtypur tastin F5 ose duke shkuar ne menyn Run- Start

per ta compajluar programin pra per ta shnderruar ne .exe fajll ather duhet te shkoni ne menyn File > Make Project1.exe
ja vendosni nje emer programit tuaj e zgjedhni destinacionin se ku doni ta ruani dhe ja boni Save.
Mbrapsht nė krye Shko poshtė
Shiko profilin e anėtarit
 
Krijo nje Calculator te thjesht ne VB 6
Shiko temėn e mėparshme Shiko temėn pasuese Mbrapsht nė krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
 :: Video :: Tutorial-
Kėrce tek: